;
 

scenography




Centro Nautico 

︎ Porto, Portugal



The location outskirts of Porto, Freixo quarter. The former industrial area has become heterogeneous due to urbanisation. Industrial, cultural and residential buildings surround the riverside area. Due to urbanisation the downtown area expands to the periphery, new urban centres emerge. My diploma project
connects into this rehabilitation movement.

The site is one of the largest remaining brownfield sites of Porto, along the Duoro river. The site is sliced in two by a roadway, which connects the historic centre to the upcoming outskirts of Porto. The site is currently lays on an undeveloped land, with unique trees on the riverside front. Due to the Duoro’s water level fluctuations the riverside is bordered by a 4meter height supporting wall. The site is surrounded by the Duoro’s two tributary stream and new Marina Port built in 2000. Across the road abandoned industrial buildings and small workshops are located.

Centro Nautico is continuation of university studio my studies in Porto. The bulk program have two main functionality, cultural and sport functions bothserving as a Rowing Cultural centre. Creating new public spaces around the building and keeping proximity to water features were set as the main criteria.

The building is organised parallel to the Rio Tonto, one of the tributary stream of Duoro. The linear design serves as an organising principle on the chaotic masterplan. The building is surrounded by a doubled supporting wall system. The height of
the walls are consequences of the water safety level and current street level. The lower tract serves the proximity to the water for the athletes, creates open public spaces for the cultural segment, furthermore it connects the new Museum to the adjacent Print Museum. Based on the main arrival directions further public spaces are created: green parking area on the northern border
and a huge welcoming ramp from the public transport stops.

Centro Nautico is to recall the area’s industriality in it’s shaping and structure. Throughout the buildings full lengths constructed with the steel truss which longitudinally is cloaked with polycarbonate. The building’s cross-sections towards the city and river opens with glass surfaces, while the intersecting towards the road closes with metal walls. The parallel service and public
corridor within the building incorporate the multidisciplinary functions.


Thesis advisor: Nuno Brandao Costa, Balázs Marián





location
Porto, Portugal


size
6500 m2

PHASE
Completed, 2012
scope
Concept design

project TEAM
Zoltán Kalászi 
publicationsÉpítészfórum